30 oktober 2023

INTERVIEW MET PROGRAMMEUR BJORN WOLF

In 2024 trappen we een decennium PLOEGENDIENST af met het Winterfestival op 27 januari. Uiteraard hoort daar een dikke programmering bij. Met een muziekindustrie die in sneltreinvaart verandert, is er veel om rekening mee te houden. Hoog tijd dus om eens in gesprek te gaan met onze eigen programmeur Bjorn Wolf.

Hey Bjorn! Waar heb je je voor dit programma op gefocust?

”De focus lag voor mij voornamelijk op het creëren van een duidelijk verschil tussen de zomer- en wintereditie van PLOEGENDIENST. Het winterfestival vraagt qua sfeer en gevoel namelijk om een iets andere benadering. De dagen zijn kort en het wordt buiten snel donker, waardoor de focus op muziek ligt met een rauwer randje en een hoger tempo.”

Wat zijn dan bijvoorbeeld genres die daar op het moment goed bij passen?

”Er is muzikaal momenteel veel gaande. Er zijn een aantal stijlen die ontzettend populair zijn en zo lang het binnen onze visie past gaan we daar graag in mee. Afgelopen zomer hebben we bijvoorbeeld voor het eerst de herboren trancy/ravey sound geprogrammeerd. Ook bij ons publiek viel dit zeer in de smaak. In de winter gaan we wat dat betreft nog een stapje verder en hebben we een aparte hangar met dat geluid geprogrammeerd (de Energiecentrale). Ik ben erg nieuwsgierig hoe dat gaat vallen.  

Daarnaast zijn er op het moment ook veel substromingen in de techno. Ik heb me wat dat betreft gefocust op een zo breed mogelijk aanbod, met een duidelijke opbouw in energie gedurende de dag. Lekker stevige, rollende en groovy techno is voor ons de basis, maar ook aan de liefhebbers van de hardere techno stromingen is gedacht. Hoe later het wordt, hoe steviger de programmering.”

Klinkt goed. En hoe bepaal je dan welke artiesten je boekt?

”Allereerst willen we een bezoeker blijven verrassen. Wanneer een bepaalde act of genre aanslaat probeer ik een volgend evenement eenzelfde energie te boeken, maar in een nieuw jasje. Marlon Hoffstadt b2b Tjade was bijvoorbeeld een groot succes, en daarom hebben we voor de Winter Malugi b2b Benwal vastgelegd. Voor de beeldvorming, door 3VOOR12 werd de b2b van Malugi samen met Marlon Hoffstadt uitgeroepen tot het hoogtepunt van afgelopen ADE. Dat kan dus niet anders dan een knaller worden.

Daarnaast kijken we ook naar welke artiesten we graag naar Breda zouden willen halen. Dit kunnen opkomende talenten zijn, maar ook gerenommeerde namen die al over de gehele wereld optreden.

En zoals je van een van oorsprong b2b concept als PLOEGENDIENST mag verwachten hebben we onszelf ook weer uitgedaagd om een aantal originele b2b sets in huis te halen, zoals SPFDJ b2b Daria Kolosova, Ogazón b2b Ryan Elliott en de eerder genoemde Malugi b2b Benwal.” 

Wat maakt dit programma naast originele b2b sets nog meer uniek?

”Onderscheiden in de huidige scene is erg lastig als festival. Maar ik durf wel te zeggen dat we deze winter een programma hebben samengesteld, waar voor iedereen een aanknopingspunt is te vinden. En dat alles met de muzikale PLOEGENDIENST ‘touch’ waar wij 100% achter staan.

Om hiervan een voorbeeld te geven: het Magazijn is dit jaar het toneel voor de house. En dat toneel beweegt alle kanten op. Van de fijne grooves van Roi Perez, tot de energieke ritmes van Byron Yeates en het stevigere werk van Carista. Super divers dus.”

Interessant. En wat was de grootste uitdaging van het samenstellen van deze line-up?

”De uitdaging is om door te blijven ontwikkelen, maar ook goed te luisteren naar wat onze bezoeker graag wil horen. Op het gebied van techno zijn er bijvoorbeeld veel smaken. Dat moet goed op elkaar afgestemd zijn en organisch in elkaar overvloeien.

Muziekgenres veranderen constant en je wil daar op een gezonde manier in meegaan, zonder je identiteit te verliezen.

Afgelopen 10 jaar hebben we in ieder geval wel laten zien een duidelijk plan te hebben waar we voor staan. We vinden het daarom ook super tof om te zien dat artiesten waar wij in een vroeg stadium in geloofden nu op wereldniveau meedraaien. Noem bijvoorbeeld een Ki/Ki, Reinier Zonneveld en Octo Octa.”

Tot slot: Kun je enkele highlights belichten uit dit programma? En waarom moeten mensen deze set(s) sowieso gaan checken?

”Ik ben echt supertrots op het totaalplaatje van het Winterfestival en wil daarin eigenlijk niemand te kort doen. Het is een groot compliment als je vanuit boekingskantoren en artiesten zoveel mooie reacties op het totale programma terugkrijgt.”

Maar als ik er dan toch een paar zou uitlichten zijn dat:

1.       Chlär (Zoutopslag | 18.00 – 19.30 uur)

Een artiest die momenteel erg hard gaat na zijn Boiler Room set gevuld met louter eigen producties. Daarnaast vormt hij de helft van het duo Funk Assault, samen met Alarico, dat ook veel momentum heeft. Chlär mixt regelmatig met 4 decks en heeft een erg herkenbare groove. Ik denk dat we hem de komende jaren zeker bij de internationale top zien aansluiten.

2.       Helena Hauff (Zoutopslag | 19.30 – 21.30 uur)

”Wat betreft deze act ben ik trots dat we haar naar Breda kunnen halen. Ze heeft net een nieuw mixalbum uit op het wereldberoemde label Fabric. Deze vrouw staat al jaren aan de internationale top van de techno scene met haar gewaardeerde en herkenbare sound. Haar b2b sets met o.a. Nina Kraviz zijn absolute aanraders voor liefhebbers van rollende techno. Dit alles wisselt ze moeiteloos af met breakbeats, gedraaid vanaf vinyl.”

3.       MCR-T (Energiecentrale | 20.30 – 23.00 uur)

”Een artiest waar ik erg naar uit kijk om aan het werk te zien. Het wordt gegarandeerd een set die bol staat van de energie. Met zijn vocals zal het publiek zeker wakker worden geschud. Afgelopen weekend op ADE heeft hij wederom bevestigd dat hij op dit moment een van de acts is om in de gaten te houden. Muzikaal zit alles tip top in elkaar. Zeker een aanrader om te checken!”

4. SPFDJ b2b Daria Kolosova (Zoutopslag | 21.30 – 23.30 uur)

”Wederom een b2b die nog niet eerder in Nederland te zien is geweest. Het is heel gaaf om ook deze editie weer twee techno icons aan elkaar te kunnen verbinden. SPFDJ, bekend van het Herrensauna concept, is niet meer weg te denken op alle grote internationale techno festivals. Afgelopen weekend sloopte ze de ADE editie van Intercell nog totaal in een b2b met Narciss. Daria daarnaast is de rising star van het moment en komt tevens terug van een knallend ADE langs Dockyard, Into The Woods en Intercell. Ik verwacht niets minder dan vuurwerk van dit duo!”

Wil je verder nog wat kwijt?

”Dat ik echt heel erg trots ben op wat we neerzetten als team in de stad Breda. Niet alleen qua programma, maar ook op het gebied van de productie. Er zit heel veel liefde en energie in. Inmiddels loop ik al aardig wat jaren mee en ik denk dat we als stad blij mogen zijn dat we deze mate van cultuur binnen handbereik hebben. Dat geldt uiteraard voor de hele Bredase club/festivalscene. Ik vind het heel tof om te zien dat iedereen zijn eigen insteek en draai geeft aan initiatieven en op die manier iets terug geeft aan de stad. Of dat nu een clubavond is bij Pier15 met Maalstroom, Plantage B bij Oostkust, Allu Sessions op een secret locatie ergens in Breda of Duikboot bij de Asterdplas. Maar ook mensen als Yorick Knijff die zich op politiek gebied hard maken voor het verruimen van openingstijden. Allemaal mensen die zich al jaren samen met ons inzetten voor de Bredase dance cultuur.”

Bjorn, bedankt voor je tijd en toelichting! Het gehele programma voor PLOEGENDIENST Winterfestival 2024 is bekend. Niks van deze brute artiesten missen? Klok dan nu in en stap met ons de werkvloer op!

Delen?